2 Ekim 2011 Pazar

Atikhisar Kalesi

Tarih: 01.10.2011
Mesafe: Yaklaşık 45 Km
Yol Arkadaşları:Mehmet KAZANCI, Yusuf ÜÇÜNCÜ, Tuğba KARABIYIK
Güzergah (Gidiş):Çanakkale-Dörtyol-Kurşunlu-Kayadere-Atikhisar Kalesi-Terziler Köprüsü
Güzergah (Dönüş):Terziler Köprüsü-Çiftlikdere-Çiftlik-Belen-Atikhisar Barajı-Kurşunlu-Dörtyol-Çanakkale
Çanakkale'den yola çıkıp Dörtyol köyüne doğru yol alıyoruz..
Yolun her iki yanını kaplayan ağaçların yarattığı gölgenin altında  kısa süreli bir dinlenme ve bisikletleri kontol..

Mehmet KAZANCI
Tuğba KARABIYIK
Yusuf ÜÇÜNCÜ
Atikhisar barajının etrafını dolaşacak bir tura çıkmadan önce çay içebileceğiniz son köy; Kurşunlu... Güzergah üzerindeki köylerde havalar iyiyken gündüz vakti açık kahvehane bulmak oldukça zor. (tecrübe edilmiştir.)
Çayları yudumladıktan sonra düşüyoruz yola. hedef Kayadere köyünün karşısına denk gelen ve Baraj gölünün içine doğru uzanan Atikhisar Kalesi... Uzakta bile hoş görünüyor..
alttaki fotoğrafın sağ kısmında kalan burunda eskiden parça parça yapısı ve yolun üzerine doğru uzanışıyla insanın üzerine düşecekmiş hissi yaratan bir kaya varDI!... artık yok!
Kurşunlu köyü çıkışındaki kısa mesafeli tırmanışı saymazsak güzergahımızdaki ilk ciddi rampa. Barajın tribünlerinin yanından Kayadere'ye doğru uzanan yokuş...

Rampayı çıkmak yorsa da manzara yorgunluğu unutturup hedef hatırlatıyor..

Anayoldan ayrılıp kaleye doğru yol alıyoruz toprak yoldan...
 Veee. Tam karşımızda Atikhisar Kalesi
 

Kale gezisini tamamlayıp tura devam etmek içn ana yola çıktığımızda 'Uluslararası Bisiklet Turnuvası'nın katılımcılarıyla karşılaşıyoruz. "Truva-Ezine-Bayramiç-Etili-Çanakkale" etabının 130. kilometresi...

Yarışmacıların geçişi tamamlanınca devam ediyoruz yola.. Çanakkale-Çan yolunda ilerleyip Terziler köyü sapağına geliyoruz.
Terziler köyü yol ayrımı..ancak Terziler köyüne girmeden Çiftlikdere'ye doğru ilerliyoruz.. bu güzergahı ilk defa kullancaklar için güzergahın Belen köyüne kadar dik iniş ve çıkışlara sahip olduğunu, Çiftlikdere-Çiftlik arasında asfalt olmadığını belirtmek gerek..

Çiftlikdere Köyü... Tabela yanlış yerde aslında.. uzun ve dik iki çıkış bir iniş var daha köye ulaşmak için...

Çiftlikdere köy merkezine varmadan yol üstündeki Hayrata kanıp suyunuzu tazelemk içn şişenizi boşaltmayın. çünkü çeşme akmıyor...


Çiftlikdere köyüne varınca dağın tepesinde kurulan köyün merkezine varmadan ahşap bir damın dibinden ayrılan sağ taraftaki toprak yola sapmak lazım Çiftlik'e gitmek için.. boşu boşuna yormayın kendinizi köy merkezine tırmanmak için.... çiftlik'e giden yol toprak, dik ve zorlu ancak tırmanışı tamamladıktan sonra sizi karşılayan manzara doyumsuz..
Çiftlik köyüne varmadan önce çıkılması gereken dik rampanın öncesinde soluklanıp su içmek lazım.. az az aksa da tadı güzel doğal kaynak suyunun...
Çiftlik'ten aşağıya sallanınca baraj düzeyine iniyoruz ilk defa... inmeden önceki çiftliğn köpeğine dikkat!!
Atikhisar Kalesini karşı kıyıdan görmenin mutluluğu :)
 
Barajın karşı kıyısından Atikhisar Kalesi
 
Barajın setinin üzerinden adacık ve kalenin görüntüsü..
Baraj kapakları.
Çanakkale'den başlayıp Atikhisar Barajının etrafını tamamen dolanan ve Atikhisar kalesine geniş zaman ayırıp farklı açılardan bakma şansı tanıyan yaklaşık 45 kilometrelik turumuzu herhangi bir sıkıntı yaşamadan tamamladık.

"Baraj yatağının çooook eskilerden deniz olduğu, Atikhisar kalesinin deniz kıyısında olduğu ve su içerisinden kaleye doğru ilerlendiğinde görülebilen gemi bağlama halkalarının varlığı..."

Çook eskilere gidemedik, gemi bağlanan halkaları da göremedik...

Ancak karşı kıyılardaki kayaların suyun içindeki heybetli duruşu, kalenin karşıdan görünüşü denizdeymişiz hissini yaşattı bize.. bir de Çanakkale'yi farklı bir tepeden görmenin mutluluğunu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder