19 Nisan 2014 Cumartesi

3.Şehitlere Saygı Turu

Çanakkale Valiliği tarafından organize edilen ve 5-6 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen "3. Şehitlere Saygı Turu"na Bisiklet Çanakkale olarak tam kadro katıldık. 
05 NİSAN 2014 CUMARTESİ
Cumartesi günü Morabbin Parkındaki kayıt işlemlerinin ardından kısa bir şehir turu gerçekleştirilip ardından Eceabat ilçesine geçildi ve burada da bir tören düzenlendi. Eceabat ilçe merkezi, kilye koyu, kabatepe, 57 Alay Şehitliği güzergahında pedallanıp ilk mola 57. Alay'da verildi. Daha sonra Conkbayırı'na geçilerek sponsorlar tarafından sağlanan yiyecekler katılımcılara dağıtıldı. Burada verilen molanın ardından yeniden Eceabat'a oradan da Çanakkale'ye geçilerek ilk günün programı tamamlandı.

06 NİSAN 2014 PAZAR
Sabah saat 09:00 feribotuyla Eceabat'a geçiş yapıldıktan sonra Kepez Limanından gelecek olan feribot, sonrasında yine Çanakkale'den gelen feribot beklendi ve sonrasında tur başladı. Bir gün öncesinde kullanılan güzergahtan Kabatepe Simülasyon Merkezine ulaşılıp oradan da Alçıtepe'ye doğru yol alındı. Alçıtepe'de  verilen molada yine sponsorlar tarafından yiyecek ve su dağıtıldı. Alçıtepe'de verilen molanın ardından planda Seddülbahir'e gidileceği belirtilmiş olmasına karşın Alçıtepe'deki molanın uzatılması nedeniyle Seddülbahir'e gidilmeden Abide'ye geçildi. Abide'ye ulaşıldığında yine sponsor firmalar tarafından hazırlanan yemek poşetleri  katılımcılara dağıtıldı. Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı Bandosu tarafından verilen konserin ardından konuşmalar, plaket sunumu ve katılımcılara hediye çantalarının dağıtılmasıyla program sona erdi. 






3.Şehitlere Saygı Turu'nda yaşanılan teknik aksaklıklar, hatalar vb konularda birçok şey yazılabilir ve sanal ortamda bir çok grup ve kişi de görüşlerini paylaştı zaten. Ancak bisikletle Çanakkale olarak etkinlik öncesinde ve etkinlik süresince grubumuza ve grubumuz üyelerine karşı takınılan tavırlar nedeniyle aşağıdaki açıklamayı yapmayı da gerekli görüyoruz. Saygılarımızla.

"3.ŞEHİTLERE SAYGI TURUNUN ARDINDAN...

     Bizler Çanakkale’de yaşayıp birlikte pedallamaktan zevk alan, hayata ve doğaya ilişkin kaygıları bulunan bisikletseverleriz. Bizler “Bisikletle Çanakkale” grubu olarak Çanakkale’ye ve Çanakkale’deki bisikletli yaşam çabalarına elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bisiklete ve Çanakkale’ye ilişkin çabalarımızın yanında bizleri ortak kılan başka bir nokta ise bir dönem 18 Mart Bisiklet Grubu içerisinde yer alıp farklı nedenlerle ayrılmış olmamız. O grup içerisindeki varoluş ve ayrılış sürecimiz kişilere göre farklılık göstermekte ve temel olarak bu metnin konusunu oluşturmamaktadır. Ancak metnin gerekçesini söz konusu grubun bize ve diğer gruplara olan saygısız tutumları oluşturmaktadır.
     Çanakkale Valiliği tarafından düzenlenen 3.Şehitlere Saygı Bisiklet Turuna katılmak için kayıt formunu doldurmamızla birlikte başladı söz konusu grubun bize yönelik ötekileştiren ve yok saymaya çalışan tavırları. Facebook’ta 3.Şehitlere Saygı Bisiklet Turu adıyla açılan açık gruba katılan ve grupta yorum yazan arkadaşlarımızın gruptan atılmaları ilk göstergesiydi nasıl bir anlayış içerisinde olduklarının. Bisikletle Çanakkale grubundan 28 kişi ardarda ön kayıt listesinde bulunmasına karşın, kesin kayıt listesinde grup üyelerinin dağıtıldığını gördük. Kayıt listesindeki boşlukların doldurulması için grubumuzun dağıtıldığına ilişkin organizasyon tarafından yapılan gayrı ciddi açıklama, boşlukların neden sadece bizim grubumuzla doldurulduğunu vb bir çok konuyu da açıklayabilmiş değildi. Bu şekilde bir açıklamayı ciddiye almak ve inanmak da zaten insan zihnine yapılabilecek en büyük saygısızlıklardan biriydi ve önemsemedik.
Programın her iki günü de düzenlenen etkinliklere katılıp diğer şehirlerden gelen arkadaşlarımızla birlikte şehitlerimiz için pedalladık Milli Parkı. Şehitlerimize Saygımızı sunmak dışında herhangi bir beklentimiz ve amacımız da olamazdı zaten. Ancak ödül törenindeki anonslar ve sonrasında yaşananlar, etkinlikten aldığımız manevi doyumun ötesine geçti, Şehitlere Saygı için pedallarken organizasyonda görev alan grubun bilinçli saygısızlığına maruz kaldık.
     Etkinliğe katılacak grupların isimlerinin ve logolarının grup sayfasında sürekli paylaşılmasına karşın Çanakkale'den katılan gruplara yer verilmemesi sizi şaşırtabilir ama bizi asla şaşırtmadı, bu nedenle önemsemdik de. Etkinliğe katılan gruplara plaket takdimi yapılacağının anons edilmesinin ardından sunumu yapan söz konusu grubun başkanının söylemiyle “kendisi için önemli ve değerli olan” kişi ve gruplara plaket verilip diğer gruplara verilmemesini anlamlandıramadık. Plaketlerin kime verileceğinin ne şekilde belirlendiğini ve kıstasın ne olduğunu ise tüm çabalarımıza rağmen anlayamadık. Amacımız “bize neden plaket verilmedi, bize de verilsin” demek değil. Sadece resmi bir kutlama programındaki plaket dağıtımının kriterlerini kimin belirlediğini ve bu kriterlerin ne olduğunu öğrenmek istedik.
     Etkinliğe katılanlar için hazırlanan katılım belgeleri, anı eşyaları vb içeren heybeler gruplar için ayrı ayrı paketlenip toplu şekilde dağıtılırken Çanakkale gruplarının en sona bırakılmasını ev sahibi olmanın gerektirdiği bir durum değerlendirdik ve bekledik. Ancak etkinliğin sonuna kadar bekletilen “Bisikletle Çanakkale” ve “17 Jant” gruplarının isimlerinin ısrarla telaffuz edilmemesi ve bu gruplar için paket hazırlanmamış olmasını ne kadar istesek de hoşgörüyle karşılayamadık. Kayıt anından itibaren bizlere yönelik uygulanan ötekileştirici tutumun son noktası da içindeki malzemeler eksiltilmiş heybelerin bir grup üyesi tarafından elden dağıtılmaya çalışılması oldu. Ne hikmetse sadece bize elden teslim edildi heybeler ve bu heybelerin veriliş şekli bile tek başına bir karşı duruşu hak ediyordu. Alın da gidin dercesine elden verilen heybeleri geldiği yere, kamyonun kasasına geri attık. Bizi ötekileştirmeye ve yok saymaya çalışanlara verebileceğimiz başka bir cevap da olamazdı herhalde.
     Şimdi geriye dönüp baktığımızda bizlerden “kendilerine verilen hediyeyi, veren kişinin kafasına atanlar” diye bahsettiklerini görüyor ve gülümsüyoruz. Heybeleri yere bırakarak tepki gösterseydik de “içinde bayrak olan heybeyi yere bıraktılar” diyeceklerini de tahmin edebiliyoruz. Çanakkale Valiliği ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzün yaşanılan tüm bu olaylardan haberdar olmadıklarını ve Çanakkale’de faaliyet gösteren tüm gruplara eşit mesafede durduklarını düşünüyor ve buna inanmak istiyoruz. Bu nedenle tavrımızın muhatabı organizasyon sahibi kurum ve kuruluşlar değil, 18 Mart Bisiklet Grubunun bizzat kendisi olduğunu açıkça beyan ediyoruz. (Söz konusu grupta sağduyusunu kaybetmeyen ve olaylara objektif bakabilen arkadaşlarımız lütfen alınmasınlar, kastımız Başkan ve cengaverleridir)
     Tüm ötekileştirmelere ve yok saymalara inat “Bisikletle Çanakkale” olarak sürekli yollardayız ve Çanakkale’nin değerlerinden beslenip sömürmeye değil, Çanakkale’ye değer katmaya devam ediyoruz. 
           Saygılarımızla.
                                                                                                                                   Bisikletle Çanakkale

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder